El poble de Saldes (283 h el 2021), amb el centre a tocar del veïnat de Cardina, és de poblament disseminat; té moltes cases antigues amb balconades de fusta i amples volades de teulada. L'edifici més destacat és l'església parroquial de Sant Martí de Saldes. Esmentada ja en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell (839), apareix també en un document datat el 8 de desembre del 857 com a nova església consagrada pel bisbe d'Urgell Guisad (I). Això sembla indicar una reconstrucció del temple anterior (que seria l'esmentat el 839). Aquest temple fou substituït segles més tard per un altre de romànic, el qual, al seu torn, restà arruïnat i fou substituït pel temple actual, construït al segle XVII. Unes excavacions realitzades el 1958 i el 1971 van treure a la llum algunes restes de l'absis i del basament del campanar que pertanyen a l'edifici romànic, la qual cosa permeté de situar-ne la construcció als segles XI i XII. Al costat de l'església s'han trobat sepultures de cista, amb lloses, cosa que sembla indicar l'existència d'un cementiri romànic. L'interior de l'església fou restaurat novament el 1947. Una reforma posterior, després de treure el guix de l'interior de l'església, deixà al descobert la pedra i una volta de punt d'ametlla d'estil romànic. L'església inclou una imatge romànica, datable al segle XIII, i quatre retaules laterals, tots del segle XIX, a les capelles laterals.
Sobre els espadats que dominen el poble hi ha l'antic castell de Saldes i l'antiga església del castell, dedicada a Santa Maria, petit edifici romànic construït probablement al començament del segle XII. Té una sola nau de dimensions reduïdes (8,5 per 2,5 m) coberta amb una volta apuntada i acabada en un absis semicircular. Fins el 1936 s'hi venerà la imatge de la Mare de Déu del Castell, que desaparegué durant la guerra civil de 1936-39.
L'ensenyament queda cobert fins a la primària. Saldes celebra la festa major el 28 d'agost, festivitat de Santa Severina. Altres actes festius són un aplec a l'ermita de la Mare de Déu del Castell, el 25 de març, la festa en honor a Santa Bàrbara, patrona dels miners, el 4 de desembre, i la festivitat de Sant Martí, el cap de setmana més proper a l'11 de novembre.
El petit llogaret de Maçaners és situat a 1.240 m, al peu de la carretera de Guardiola a Gósol, poc abans d'arribar a Saldes. Des d'aquest indret hi ha una bonica perspectiva de la muntanya de Pedraforca, i als seus voltants es troben fonts com la de Ca la Pona, la Clavellina, Sussenc, Freda, la Guia, el Prat de la Quera, Vella, el Sull, etc.
El segon diumenge de juliol, des del 1985, és tradició organitzar una trobada d'acordionistes. La festa major de Maçaners se celebra el diumenge més pròxim al 18 de juliol. Patrocinador de vacances: cam chat
Dins el terme municipal de Saldes hi ha el petit llogaret de l'Espà, format al voltant de l'església de Sant Andreu. Aquesta església, construïda potser cap al segle XII, conserva pocs elements d'estil romànic, amagats per les estructures afegides posteriorment. La porta d'entrada, a migjorn, és l'element romànic més interessant. El campanar data de la darreria del segle XIX; és de planta quadrada.
L'Espà era punt de partida d'un cable telefèric que transportava a Guardiola de Berguedà el lignit extret de les mines. Cada any, el dia 13 de juny, festivitat de Sant Antoni de Pàdua, s'hi celebra un aplec. Entre els actes de la festa es reciten els Miracles de sant Antoni, una mena de goigs en els quals es recorden fets miraculosos del sant. Finalment, el tercer diumenge de juliol se celebra la festa major.