MAÇANERS, MOLERS I EL PEDRAFORCA

Durant aquesta ruta circular, amb poc desnivell, podem descobrir el nucli de Maçaners, el petit nucli de Molers amb l’església de Sant Ponç, un dolmen, diverses fonts, alguns safareigs i vàries masies i vells molins i amb el Pedraforca sempre de cua d’ull. Tenim dues opcions seguint la ruta BTT “Maçaners i el Pedraforca” dins el marc les 7 cares del Pedraforca o bé allargant la ruta una mica més i passem pel nucli de Molers.  

 

Sortim de la Plaça Cadí i baixem per les escales al costat del bar Cal Tahona, girem cap a l’esquerra i passem per l’església de Sant Sadurní d'origen medieval, però refeta totalment al segle XVIII, sense que restin gaires elements dels seus orígens. Continuem tot recte i al final del carrer trobem un petit pal indicar de la ruta en BTT “Maçaners i el Pedraforca”. Aquí girem cap a l’esquerra seguint la ruta en BTT, baixem pel carrer. Al final trobem la “Font Vella i el safareig de la Font Vella. Els safareigs públics es van utilitzar a les vil·les per rentar la roba. Es desconeix la data de construcció, però es suposa que coincidiria amb la construcció de cases a l'entorn de l'església de Sant Sadurní de Maçaners coincidint amb l' increment de població pels volts del segle XVIII-XIX. Uns metres més enllà trobem una bifurcació de camins. Si volem fer la ruta curta seguim la pista de l’esquerra, i sigueu els petits pals indicadors fins el Cruce; si volem fer la ruta llarga seguim la pista de la dreta. Seguim les marques grogues del Camí Picasso, cap a Molers. A prop de la casa El Sull, deixem la pista i continuem per un sender, a la ma esquerra, sempre seguint les marques grogues.  Al costat de la casa hi ha un turó on havia el castell del Sull. Del castell només queden algunes restes de parets.

El camí s’endinsa pel bosc i després d’haver passat el torrent Clot de les Berques arribem al petit nucli de Molers que està format per un grup de masies construïdes en una elevació del terreny, al centre de les quals hi ha l'església de Sant Ponç. Hi ha quatre masos, cal Mainader, cal Manau, cal Guillemàs i cal Japarro (o cal Casals), totes elles amb estructura similar. Sant Ponç és una església d'una sola nau de petites dimensions, capçalera a llevant amb absis semicircular, nau coberta amb volta de mig punt. Es va fer una restauració recent que ha restituït la porta original situada a la façana de migjorn. La façana de ponent és coronada amb un campanar d'espadanya d'un sol ull. Hi ha poca documentació referent a aquesta església, tot i que va ser construïda als voltants del segle XI. No exerciria mai com a parroquial, sinó que dependria del monestir del Sull o de Sant Sadurní de Maçaners, essent una capella rural.

Marxem de Molers pel passadís cobert de Cal Manau i agafem el camí per darrera la casa, a mà esquerra, seguint les marques grogues i passem per darrere de la Casa de Colònies Pedraforca i el càmping Repòs del Pedraforca fins que trobem un pista forestal ampla. Aquí deixem el camí Picasso i les seves marques grogues, girem cap a l’esquerra i creuem la carretera B-400 (vigila amb el tràfic!). Puguem pel carrer que va per sobre el càmping Repòs del Pedraforca fins al Cruce del Cal Xisquet. Al costat del bar El Cruse trobem un petit indicador cap al Dolmen de Molers i seguim el petit corriol uns 200 m fins al Dolmen. El dolmen va ser excavat per primera vegada per Mossèn Serra Vilaró l'any 1920. Va donar diferents materials arqueològics, com atuells de ceràmica i un gran ganivet de sílex blanc, datables en època del Bronze Mitjà (1800-1400 aC.). Tornem cap al cruce i a partir de aquí seguim els pals indicadors de la ruta BTT “Maçaners i el Pedraforca” que vam trobar al començament de la ruta. Passem pel Hostal Pedraforca, la font de cal l’Espardenyer, la casa rural Cal Roig i varis masies com Cal Roc, Ca la Pona i el molí de Maçaners. El molí de Maçaners és una construcció del final del segle XVIII i que es va ampliar a l’any 1860. La construcció s’adapta al desnivell del terreny i conserva tots els elements característics d’un moli fariner:  la casa-molí fariner, el molí escairador, la bassa i el rec. Es troba al costat d'un torrent del que recull l'aigua. Una mica més avall hi ha un casalot on es troba el molí escairador mogut per l'aigua que surt del molí fariner. Aquest molí, que pela el blat de moro, està format per una mola sotana amb parets de maó (com si fos uns pica circular i fonda) i un trull connectat amb l'eix de l'arbre que fa girar el rodet en empènyer.  El desnivell entre la bassa i el carcabà és de 12m. i permet una força capaç de fer voltar la roda 120 r.p.m.

Continuem baixant i a prop del càmping Susèn creuem de la carretera B-400 (vigila amb el tràfic!) i baixem per la carretera vella de Maçaners. Desprès de creure el pont sobre el Torrent de Cal Batetes el camí comença a pujar i arribem al nucli del poble. Aquí trobem el Safareig de la font de la vila, continuem per la dreta, pel carrer Major, i passem per l’antiga escola i arribem al punt on vam començar la ruta a prop de l’església.

Distancia:                  7,8 km – 5,4 km (variant ruta BTT Maçaners i el Pedraforca)

Desnivell acumulat:  330 m – 192 m (variant ruta BTT Maçaners i el Pedraforca)

Punt d’inici:               Plaça Cadí, Maçaners (Saldes)

Dificultat :                 Baixa

Altitud màximum:    1.321 m

Temps aproximat:     2:30 h – 1:30 h (variant ruta BTT Maçaners i el Pedraforca)

Senyalització:            Marques grogues del Camí Picasso des del Carrer Major de Maçaners fins a arribar al carretera vella a passant la parte baixa del Càmping Repos del Pedraforca. A partir d’aquest punt fins al Cruce, no trobarem cap senyalització. Des del Cruce fins al nucli de Maçaners trobarem els petit pals indicadors de la ruta BTT “Maçaners i el Pedraforca” .

Aparcament:              Plaça Cadí, Maçaners o Plaça de l’església de Maçaners

Punt final:                  Plaça Cadí, Maçaners

Font:                          Patrimoni Cultural - Diputació Barcelona http://patrimonicultural.diba.cat/#

 

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 4.11.2023 | 12:44