De Saldes a Gresolet
Dificultat: fàcil
Durada: 4h.
Castell de Saldes (20min.)
La Costa (50 min.)
La Feixetella (1h. 5 min.)
Santuari de Gresolet (2 h 20 min.)
Cruïlla de Cal Bessó (3h 20 min)
Saldes (4h)
La ruta s’inicia a la plaça Pedraforca de Saldes. Cal que aneu en direcció a l’església, la deixeu a mà esquerra i continueu avall fins a trobar el camí de la Canalassa on veureu el cartell d’inici.
Si seguiu les marques verdes i blanques arribareu al castell de Saldes en el qual recentment s’han portat a terme treballs de consolidació i estudi de les parts més ben conservades. L’element més espectacular és la base d’una torre, amb unes grans espitlleres i una sala amb volta de pedra apuntada. Cronològicament, cal situar-la entre els segles XI i XII amb reformes del XIX o XV. L’església del castell, dedicada a Santa Maria, és un petit edifici d’una sola nau rectangular amb un absis a la part de llevant; no cal observar-la amb gaire atenció per adonar-se que ha patit molt en la seva dilatada història: l’absis deformat i l’espadanya descentrada són testimonis de reformes que tenen el seu origen en els cataclismes de la història.
Quan abandoneu el castell, baixareu fins a una petita vall que havia estat conreada fins no fa gaires anys. Són remarcables les feixes que limiten els camps: tones de roques que durant generacions es van anar apartant per netejar la terra de conreu. El camí passa per un laberint en què cal estar atent per no perdre els senyals.
Seguireu pujant fins a trobar la casa de la Costa, típica casa de pagès de muntanya amb els seus annexos al voltant; Tres plantes: les quadres a la planta baixa; la cuina, el forn, la sala i les habitacions al primer pis, i el graner a les golfes. Al costat de la casa hi ha la pallissa amb l’era al seu davant. Al costat d’aquests elements, en una raconada, hi ha una petita font recentment arranjada. Aquesta casa presenta la tipologia bàsica que es popularitzà a partir del segle XVI a la muntanya.
El camí continua cap a Gresolet una mica enlairat respecte de la casa. Observeu les altes i allargassades parets de pedra seca que adaptaven els grans pendents de la muntanya per fer-los aptes per al conreu.
A partir del punt anomenat el Forat del Llop, el camí entra a l’indret més feréstec, passa per sota el mirador del Pedraforca i continua flanquejant les torrenteres que solquen el vessant nord del Pedraforca. Les panoràmiques que ofereixen els petits miradors que es troben al creuar les carenes són impressionants.
El camí acaba a la pista que, per l’esquerra, us portarà al santuari de Gresolet, un dels indrets més emblemàtics de la comarca; enlairat respecte de la vall, té al davant el gran bosc de Gresolet, on hi ha l’avetosa més gran del Berguedà, en el seu límit superior la corona calcària que forma el vessant nord del Pedraforca. L’indret és documentat des del segle XIII tot i que de l’estructura romànica original de l’església no en queda res, a conseqüència de les reformes que cíclicament s’han fet en aquest indret.
Per retornar cap a Saldes haureu de seguir la pista fins a la cruïlla de cal Bessó (SL 9).
Tot i que és pista i que a l’estiu és bastant transitada, tindreu l’aigua de la riera de Gresolet per companya. La riera i les vistes són suficients per compensar les molèsties que pugui causar el tràfic rodat. El camí va passant per diverses cases: Anorra, cal Pistraus i cal Camp d’en Jou a l’esquerra, i el Casalot a la dreta. Mireu les feixes que hi ha a la costa de darrere les cases: tanta feina per tan poc rendiment !
Abans d’arribar a cal Ferrer la ruta trenca cap a la dreta, inicialment per una pista oberta de nou que enterra el camí original, fins passada la casa de cal Bessó que es veu a sota.
Després de passar la pista, la verdor del torrent de cal Bessó i una forta pujada us retornaran novament a Saldes.